Index termeni
A
ACM - apa calda menajera
Aerisitor automat (dezaerator) mecanism automat de eliminare a aerului rezidual din instalatiile sanitare/termice, componenta si a cazanelor termice. Acestea maresc eficienta instalatiei, previn zgomotul si deteriorarea echipamentelor.
Antigel solutie care coboara punctul de inghet al agentului termic din instalatii de incalzire.
Anemostat grila circulara/rectangulara, montaj tavan, cu rolul distributiei aerului climatizat in incaperi.
B
BTU (British thermal unit) unitate de masura pentru masurarea energia termica. In sistemele de aer conditionat masurarea este exprimata in functie de numarul de BTU pe ora pe care produsul le poate adauga sau elimina din aer.
C
CENTRALA TERMICA, o centrala termica este o instalatie pentru producerea caldurii, care apoi se distribuie printr-un agent termic fluid (apa, abur, aer cald).
COP Coefficient of Performance, este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata.
D
E
EER Energy Efficiency Ratio, este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata.
F
G
H
I
Ionizator purifica aerul din incapere prin incarcarea electrica a moleculelor din aer. Dispozitivele dotate cu sistem de ionizare (aer conditionat, purificatoare, dezumidificatoare, etc.) se bazeaza pe proprietatile chimice ale ionilor. Un ion este o particula incarcata pozitiv sau negativ. Ionizatorul genereaza ioni negativi utilizand electricitatea si apoi ii elibereaza in aer. Acestia se ataseaza de particulele incarcate pozitiv din aer precum praful, bacteriile, polenul, fumul si alti alergeni. Particulele incarcate pozitiv si ionii negativi se atrag, rezultand particule de murdarie inofensive ce nu pot pluti in aer.
ISCIR, "Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat" - Conform HG nr.1340 din 27.12.2001 privind organizarea si functionarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat modificata si completata prin HG nr.182/2005 publicata in M.O. partea 1, nr.254/2005. Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat, denumita in continuare I.S.C.IR., este un organ de specialitate cu personalitate juridica, cu subordonare MEC ( Ministerul Economiei si Comertului ), avand ca activitate principala asigurarea in numele Statului a protectiei utilizatorilor si siguranta in functionare pentru instalatiile si echipamentele sub presiune, precum si pentru instalatiile de ridicat, denumite in continuare instalatii si echipamente.
J
K
L
M
N
O
P
PIF Punerea in Functiune, reprezinta serviciul realizat dupa montarea unui echipament HVAC prin care se verifica/ajusteaza parametrii de functionare ale acestuia. Garantia incepe de la data punerii in functiune ale echipamentului.
R
RTP - Revizie Tehnica Periodica
S
SCOP Seasonal Coefficient of Performance, reprezinta raportul dintre capacitatea de incalzire dintr-un sezon rece si totalul energiei electrice consumate in acea perioada. Cu cat este mai mare indicativul SCOP cu atat este mai eficient aparatul de climatizare in modul incalzire.
SEER Seasonal Energy Effiency Ratio, reprezinta raportul dintre capacitatea de racire dintr-un sezon cald si totalul energiei electrice consumate in acea perioada. Cu cat este mai mare indicativul SEER cu atat este mai eficient aparatul de climatizare in modul racire.
T
U
V
VTP - Verificare Tehnica Periodica
W
WiFi Ready este o optiunea prin care aparatele de aer conditionat sunt pregatite pentru a li se monta un modul WiFi pentru controlul la distanta.